Hyväksytty, Hylätty, Keskeytetty vai Kilpailukielto?

Eilen vuoden haave toteutui, kun pääsin Rettan kanssa pelastuskoirien tottelevaisuus- ja ketteryyskokeeseen. Lappeenrannassa oli oma koe vajaa kuukausi sitten, mutta se jäi meiltä väliin, kun pennut olivat liian pieniä. Suvi kysyi , paljon jännitti asteikola 1-10? Ei ihan hirveästi, sopivasti kuitenkin, 8,5 voisi olla lähellä (kun vertaa, että agilitykisa Rettan kanssa on 1 ja Tikun kanssa 4) Viime vuoden SM toko oli lähellä 10.

Liikkeiden suoritusarpajaisissa meille osui ensimmäisiksi liikkeiksi istumaan jääminen ja nouto. Ne molemmat Retta nollasi; oma käsky ehkä vähän liian voimakas, meni suoraan maahan=virheasento ja noutoa ei tapahtunut. He he, siinä vaiheessa tajusin, että nyt on yrittettävä jokaista pistettä, 10 pistettä meni jo ohi: ryömiminen oli meidän bravuuri, erittäin hyvä, seuraaminen erittäin hyvä, maahanmeno ja luoksetulo erinomainen ja sitten päivän upein (kirjoittajan mielestä) eteenmeno, se oli UPEA! Ja paikalla oli eriomainen- ja pisteet riitti tottelevaisuusosuuden läpimenoon.

Ketteryys on meille helpompi, ja se meni ehkä enemmän niin kuin ajattelin:  taas kaikki tai ei mitään jatkui. Heiluva puomi erinomainen, keinu erinomainen, tikkaat erinomainen, tynnyri erinomainen, ja sitten epämiellyttävä alusta= riittämätön, 5 pistettä pois. Pituus meni, siinä otin taktikoiden itse yhden askeleen, kun vauhditta meille metri on paljon. Kantaminen erinomainen. Ja sitten meinasi itku tulla:  lähettäminen, Retta lähtee oikealla pöydälle, pysähtyy käskystä, näytän merkkiä, lamppu syttyy sen päässä, lähtee luotina kohti vasenta pöytää, ja sitten tulee se: pysäytän koiran,  pyydän sen luokse, päätän etten näytä käsillä mitään merkkiä, merkki, Retta menee merkille, kiertää kaikki pöydät oikeassa järjestyksessä, mutta......korvat punaisena kuuntelen tuomarin kommentteja, koira pitää lähettää siitä kohtaa, missä se on. On tapahtunut suurin mahdollinen ohjausvirhe. Kun katsoo koiraa, näkee heti, että koira on hyvä, mutta ohjaaja ei. Ja me saatiin siitä kuitenkin ne tarvittavat pisteet, eikä mennyt riittämättömäksi Voi kun tuosta pöytälähettämisesta olisi saanut sen ensimmäisen 30 sekunttia pyyhittyä pois, tai edes ne kaksi sanaa.

Totuus on: Koira on hyvä, mutta ohjaaja....Näin Retta läpäisi peko tottis- ja ketteryyskokeen. Minulla on hieno koira, vielä täysin vierrailla esteillä se onnistui, jota olen haaveillut vuosia. Ja ne, jotka Rettan tuntee, tietää että ei se häiriökoira -osuus meille ihan kaikkein helpoin ole.  Nyt meillä alkoi kunnon kohotus ja yritin saada paikkaa hakukokeeseen, huomenna on yhteen dead line. Tällä kunnolla ei koetta läpi saada, joten metsä kutsuu. (Tänään Retta on ollut aivan poikki, on vain ärjynyt Tikulle, joka ihmettelee, mihin leikki katosi. Taisi olla Rettalle henkisesti kova paikka)

Ja ehdottomasti kannatti mennä ja olisi kannattanut, vaikka ei olisi hyväksyttyä saatukaan: peko porukka on tosi kivaa. Tässä ei kilpailla toisiaan vastaan pisteissä, kokeet eivät ole jäykkää niuhottamista ja  kaikki kannustavat muita. HIENO KOKEMUS!

Onnea meidän idoleille: Taralle ja Suville, Tara on nyt kahden lajin koira!